Q1) How to send samples for DNA barcoding?

Type of Sample Submission Descriptions
Purified gDNA

For all types of organisms. Ship with blue ice.

FTA Card

For gram-negative, gram-positive bacteria, animal blood only. Ship at room temperature.

0.5 x 0.5cm agar contains a bacteria/ fungi, triplicates Ship at room temperature.
0.5 x 0.5cm plant tissue, duplicates Ship with dry ice.
50 to 100mg of animal tissue in absolute ethanol, duplicates Ship at room temperature.

 

Q2) What regions of the 16S rRNA gene do you amplify in bacterial DNA barcoding services?
Ans: The 16S rRNA gene is characterized by nine variable regions (V-regions) that are flanked by conserved sequences. Our 16S rRNA full length DNA barcoding targets on the whole 16S gene and its length is 1500bp. If you wish to target any specific variable region, e.g. V3-V4 or V4-V6 hypervariable regions, you may consider our custom DNA barcoding with your choice of primers, and it needs minimum order quantity of 5 samples for each specific region.

 

Q3) The blast results is not the species that I expected. Is there a reason for this?
Ans: Although our DNA barcoding is able to identify organism at genus level, it is not always the case when it comes to species level. We recommend identifying the unknown sample with universal DNA barcoding primers first. After which, more specific primers can be evaluated to further categorize the organisms at species level.

 

Q4) Can I have the comprehensive gDNA extraction method, PCR method and primer sequence of your DNA barcoding services?
Ans: Due to intelligence proprietary, we are not able to disclose these information to our customers. But we could provide you the general description that enabled your experimental write-up in publication.

 

Q5) What is the alternative when the DNA barcoding service did not have the target gene that I desire?
Ans: You may consider our custom DNA barcoding with your choice of primers, and it only needs minimum order quantity of 5 samples for each choice of target gene.

 

Q6) What is the level of accuracy for your DNA barcoding services? Can I confirm that the species level of my sample using the BLAST result provided?
Ans: We only guarantee the accuracy of the identification at genus level. If you are looking for accuracy of identification at species level, it is recommended to have a second reference of gene or additional biochemical or morphology test to re-confirm the results.

 

Q7) Is there an alternative for identification of Bacillus species?
Ans: Beside 16s rRNA for bacteria DNA barcoding, we also provide rpoB DNA barcoding for Bacillus species. However, we will need to identify that the bacteria is Bacillus using 16sRNA DNA barcoding firstly before proceeding to rpoB DNA barcoding. Please enquire.

 

Q8) What is 18S rRNA DNA barcoding?
Ans: 18S rRNA species barcoding is used to differentiate between prokaryote and eukaryote (e.g. bacteria and fungus). In addition, it is commonly used to identify microalgae species (e.g. green algae, seaweed).

 

Q9) I have cyanobacteria. Which DNA barcoding service is suitable?
Ans: It can be done using our regular DNA barcoding service using 16s rRNA gene (Product No. MBS-5002)

 

Q10) I have an algae sample. Can I order Fungal DNA barcoding services that using ITS gene?
Ans: Algae is not necessary fungus. We recommend you to order Eukaryote DNA barcoding services (Product No. MBS-5006).

 

Q11) Do you provide bootstrapping phylogenetic tree?
Ans: Yes. We can construct bootstrapping phylogenetic tree using MEGA software.